Entri
13
Teks: Nor Izzati Binti Samsudin
Foto:
Simpanan Sendiri
Kebiasaannya, apabila berpeluang
berkumpul sekeluarga, aktiviti ‘wajib’ yang akan keluarga saya lakukan adalah
BBQ. Dan, antara menu utama yang perlu ada adalah daging kambing. Tidak ramai
yang menggemari daging kambing disebabkan bau hamisnya. Namun, sekiranya gaya
basuhan daging kambing tersebut betul, tentu sekali bau hamis tidak lagi
mematahkan selera.
Dua bahan utama yang sering saya gunakan
untuk menghilangkan bau hamis daging kambing adalah tepung gandum dan limau
kasturi. Bersihkan daging kambing
tersebut dengan air terlebih dahulu. Kemudian, rendamkan dengan tepung gandum
dan perahan limau kasturi. Biarkan lebih kurang 30 minit sebelum dibilas bersih
dan ditoskan.
Setelah daging kambing anda bersih, jom follow resepi perapan kambing paling mudah
dan sempoi di dunia versi saya. Hihihi
Bahan-bahan perapan:-
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Halia ditumbuk kasar
Sos Tiram
Sos Lada Hitam
* Sos tiram dan sos lada hitam saya memang tak guna
sukatan. Selalu main aci curah je agak-agak semua daging kena. Huhuhu
Cara-cara:-
Lumurkan daging kambing dengan garam, serbuk
kunyit dan halia. Masukkan Sos tiram dan sos lada hitam secukupnya dan gaul
rata. Perapkan minima 1 jam. Siap untuk dibakar.
Senang sangat kan? Hehehe
Sebab tu kami sekeluarga suka berBBQ. Mudah
dan santai. Tapi percayalah dengan hanya
menggunakan lima bahan, hasilnya cukup memecah selera. Hahaha
No comments:
Post a Comment