Monday 16 March 2015

Resepi Perapan Kambing

Entri 13

Teks: Nor Izzati Binti Samsudin
Foto: Simpanan Sendiri

Kebiasaannya, apabila berpeluang berkumpul sekeluarga, aktiviti ‘wajib’ yang akan keluarga saya lakukan adalah BBQ. Dan, antara menu utama yang perlu ada adalah daging kambing. Tidak ramai yang menggemari daging kambing disebabkan bau hamisnya. Namun, sekiranya gaya basuhan daging kambing tersebut betul, tentu sekali bau hamis tidak lagi mematahkan selera.

Dua bahan utama yang sering saya gunakan untuk menghilangkan bau hamis daging kambing adalah tepung gandum dan limau kasturi.  Bersihkan daging kambing tersebut dengan air terlebih dahulu. Kemudian, rendamkan dengan tepung gandum dan perahan limau kasturi. Biarkan lebih kurang 30 minit sebelum dibilas bersih dan ditoskan.

Setelah daging kambing anda bersih, jom follow resepi perapan kambing paling mudah dan sempoi di dunia versi saya. Hihihi


Bahan-bahan perapan:-

Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Halia ditumbuk kasar
Sos Tiram
Sos Lada Hitam
* Sos tiram dan sos lada hitam saya memang tak guna sukatan. Selalu main aci curah je agak-agak semua daging kena. Huhuhu

Cara-cara:-

Lumurkan daging kambing dengan garam, serbuk kunyit dan halia. Masukkan Sos tiram dan sos lada hitam secukupnya dan gaul rata. Perapkan minima 1 jam. Siap untuk dibakar.

Senang sangat kan? Hehehe

Sebab tu kami sekeluarga suka berBBQ. Mudah dan santai.  Tapi percayalah dengan hanya menggunakan lima bahan, hasilnya cukup memecah selera. Hahaha

5 Rencah 5 Rasa. Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment